1. Főoldal
  2. /
  3. Alapítvány
  4. /
  5. Emléktábla

Dr. Csuhai Sándor emlékére

Tábla és a róla elnevezett díj őrzi Csuhai Sándor emlékét.

Bensőséges ünnepség keretében avatták fel dr. Csuhai Sándor emléktábláját a Parádfürdői Kórházban, szeptember 16-án. A kórház nagy tekintélyű gyógyítója 26 évig tudása legjavát adva volt hűséges betegihez, az intézményhez. Három éven keresztül, mint az intézet igazgatója irányította a kórház munkáját. A Parádon eltöltött negyedszázad alatt nők ezrei köszönhetik neki gyógyulásukat, állapotuk javulását, a súlyos műtéti beavatkozások utáni rehabilitáció áldásos következményeit, de nem kevés esetben a gyermekáldáshoz vezető utat tette gyógyító munkájával könnyebbé.

Dr. Csuhai Sándor a legmesszebbmenőkig ragaszkodott a minőségi betegellátáshoz, gyógyító hivatását szorgalommal, odaadással és kiváló szaktudással művelte. Kitartó szakmai munkájával, erőteljes egyéniségével teljesen összhangban óriási energiákat fordított a parádi vasas timsós gyógyvíz orvosi alkalmazására, illetve annak gyógyvízzé nyilvánítására. Fáradhatatlan volt: minden fórumot, minden lehetséges illetékest bombázott, hogy az Európában egyedülálló mesterségesen előállított víz nőgyógyászati alkalmazása, elmúlt több mint két évszázados felhasználása, sok értékes tapasztalata ne vesszen kárba.

Az emléktábla avatáson Csuhai főorvos egykori munkatársai és a jelenlegi dolgozók mellett részt vett fia, Csuhai Sándor és három unokája is. A tisztelgők számára dr. Suskó Mihály, orvosigazgató méltatta dr. Csuhai Sándor életútját. A gyógyító emlékét azonban nem csak az emléktábla, hanem egy nevét viselő tudományos díj megalapításával is tovább őrzi a Parádfürdői Kórház.

Az Alapítvány a Parádfürdői Állami Kórház Jövőjéért által alapított Dr. Csuhai Sándor -Díj létrehozásának célja az arra érdemes kórházi dolgozók tudományos munkájának elismerése volt. A díjat a Kórház olyan érdemes, aktív dolgozója kaphatja, aki napi munkája mellett tudományos munkát/kutatást/végez, azt szakmai lapokban, tudományos konferenciákon, továbbképzéseken, emléküléseken stb. publikálja/bemutatja elősegítve ezzel a kórház, a betegellátás színvonalának emelkedését, az intézmény szakmai-tudományos tevékenységét. A Dr. Csuhai Sándor -Díjat egy adott évben legfeljebb 1 arra érdemes személy kaphatja meg. A díjat első alkalommal 2017-ben, Semmelweis Napon, majd azt követően minden évben ugyancsak Semmelweis Napon, ünnepélyes keretek között, a kórház közössége előtt kell átadni. A díjra pályázni szükséges, a fent említett pályaművekkel, a publikálások igazolásával. A díj odaítéléséről az Alapítvány a Parádfürdői Állami Kórház Jövőjéért kuratóriuma nyílt szavazással dönt, melyet jegyzőkönyvben rögzít. A díjjal 100.000.- Ft pénzjutalom jár. A díjat igazoló díszoklevelet és a vele járó pénzjutalommal együtt a kórház mindenkori főigazgatója és az alapítvány kuratóriumának elnöke adja át.

Az utókor felelőssége, hogy a nagy elődök emléke ne vesszen el. Életük, munkásságuk példaként szolgáljon, mint ahogy dr. Csuhai Sándor parádi orvoslása sem múlhat el nyomtalanul az idők kérlelhetetlen útvesztőjében. Emlékét őrizzük tisztelettel és megbecsüléssel – mondta az ünnepségen dr. Suskó Mihály, orvosigazgató.