EFI hírek

Felelősek vagyunk egészségünk megőrzéséért

Egészségesnek maradni jobb, mint meggyógyulni. Ezzel a mottóval kezdte meg működését öt évvel ezelőtt a Parádfürdő Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI), melynek munkatársait a húsz településből álló járásban mára egyre többen ismernek. Az elmúlt öt és fél év alatt több mint 22 ezerszer kerültek kapcsolatban az itt élőkkel, és ebből közel 400 embernek sikerült segíteni az életmódváltásban. Az elmúlt években minden településen programot szerveztek annak érdekében, hogy a leghátrányosabb helyzetben élőkhöz is eljusson az üzenet: egészségünk megőrzéséért felelősek vagyunk, és ezért mindenkinek tennie kell. Ingyenes vizsgálatokat szerveztek, számos előadással, életmódtanáccsal segítettek a szemléletformálásban, csoportos mozgásprogramok zajlanak öt településen (gyógytorna, nordic walking) és több alkalommal szűrőbusszal is jelen voltak a járásban. Egészségnapjaik a mai napig nagyon népszerűek a lakosság körében, parádfürdői irodájukban pedig olyan ingyenes szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek mind fizikai, mind mentális gondjaik megoldásában segítenek az embereknek.

Az EFI eddigi tevékenységének bővítése céljából egy éve újabb komplex programot indítottak el pályázati támogatással, melynek célja lelki egészségünk megőrzése, illetve szorongásaink oldása a legkülönbözőbb módszerekkel.

Az új Lelki Egészségközpont (LEK) szakemberei a felnőtt korosztály mellett a 0-14 évesekre fókuszálnak, mikor a védőnőkkel, óvodapedagógusokkal, osztályfőnökökkel együttműködve, szülőklubokat, alternatív órákat tartanak a gyerekeknek, aminek keretében az önálló életvezetéshez nélkülözhetetlen témákat dolgozzák fel. A két évig tartó programot egy négytagú csapat – köztük két kitűnő mentálhigiénés szakember részvételével – szervezi, s az eredményeket együtt dokumentálják, összesítik, majd különböző lehetőségeket kínálnak a mentális egészség megőrzésére. Az eddigi tapasztalatokról Szakács Ibolyával, az EFI szakmai vezetőjével, s Tolnay Katalin, mentálhigiénés tanácsadóval beszélgettünk.

Megtudtuk, az eddigi szűrések eredményei több mint elgondolkodtatóak, és azt jelzik, minden korcsoportban nagy szükség van az egyéni, vagy csoportos segítségre. A tanárok között végzett mentális szűrések tapasztalatai arra utalnak, hogy sokuk küzd az állandó stressz által kiváltott gondokkal, és a több évtizede tanítók között gyakori a kiégés. Több iskolában is örültek az egyéni, illetve csoportos stresszkezelő, szorongásoldó tréningek, motivációs előadások lehetőségének.

A gyermekek között végzett munka ugyancsak azt támasztja alá, hogy óriási szükség van a mentális prevencióra. Korcsoporttól függetlenül igaz, hogy sokan rendkívül egészségtelenül táplálkoznak az otthonról hozott minták miatt. Sok a túlsúlyos gyermek, rengetegen fogyasztanak nagy mennyiségben energia italokat, sós csipszeket, amelyek már fiatal korban magas vérnyomást idéznek elő. Jellemző a diákok körében a dehidratáltság, azaz, hogy a nap folyamán alig isznak folyadékot. További problémát okoz az online platformokon állandó jelenlét. A mobiltelefonok, a számítógépes játékok, internetes közösségi felületek jól érzékelhetően függőséget okoznak a fiatalok között. Ez sok esetben kialvatlansághoz, a koncentráció hiányhoz, motiválatlansághoz vezet, amely nagymértékben befolyásolja a tanulmányi eredményeket s a gyermekek pszichés állapotát is. Számukra is kínálnak megoldást az EFI szakemberei. Alternatív osztályfőnöki órákon, csoportos foglalkozásokon, feszültségcsökkentő relaxációs tréningeken próbálják a tanulóknak segítséget nyújtani. Szükség esetén egyéni tanácsadásra is lehetőség van, s ha komolyabb bajt észlelnek, segítenek abban, hogy mielőbb szakorvoshoz jussanak klienseik.

Kik és mikor fordulhatnak lelki segítségért az irodához?

Szakács Ibolyától megtudtuk, a mentálhigiénés szakemberrel való együttműködés minden olyan esetben megoldást hozhat, amikor a nehézséggel küzdő kliens észleli, felismeri a problémáját és motivált abban, hogy változtasson rajta. Ez lehet bármilyen krízishelyzet, családi nevelési problémák, gyászfeldolgozás, konfliktuskezelés, a stressz csökkentése. Mindenkinek tanácsolják a kapcsolatfelvételt, aki képes a megoldás érdekében segítséget kérni, és önszántából részt venni a tanácsadóval való együttműködésben.