Nőgyógyászat

Legutóbbi baba-születések:

A PARÁDI VIZET A GÓLYA IS SZERETI

Erika boldogan tartja kezében kisfiát, Gáspárt

Sokáig vártak rá, nem véletlen a nagy öröm. Azt mondja, tudja, érzi, hogy neki a parádi gyógyvíz, és a Parádfürdői Állami Kórház szakértelme segített. Egy házaspár életében talán az az egyik legfontosabb döntés, amikor elhatározzák, gyermeket szeretnének. Jó esetben a gyermekáldás nem várat sokat magára, azonban egyre többen küzdenek azzal, hogy hosszú hónapok, évek telnek el anélkül, hogy pozitív terhességi tesztnek örülhetnének. A meddőségnek számos oka van, amelyek közül a legtöbb orvosolható.

– A Parádfürdői Állami Kórházban a különleges összetételű vasas-timsós gyógyvíz a hölgyek reménye lehet a meddőség bizonyos formáinak gyógykezelésében – mondja Dr. Suskó Mihály orvos igazgató, szülész-nőgyógyász főorvos.

A vasas-timsós gyógyvíz jótékony hatásait már a 18. században is ismerték, kúraszerű alkalmazása csökkenti például a kismedencei fájdalmat és növeli a vérbőséget. Összetétele és előállítása is egyedülálló, hiszen kőzet áztatásával nyerik az egyes nőgyógyászati betegségek és a meddőség kezelésére is alkalmas vizet.

Dr. Suskó Mihály főorvos leszögezi, hogy a várva várt eredmény eléréséhez nem csupán a gyógyvíz hatására építenek, a vasas-timsós ülőfürdő kezeléseket minden esetben kiegészítik iszapkezeléssel és gyógytornával is. Mint mondja, a meddőség hátterében gyakran a stressz, a túlsúly, vagy épp a dohányázás áll, így a 3 hetes kórházi kezelés során egyénre szabott életmód-tanácsadás és nyugodt környezet várja az érdeklődőket. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyvizes kezelés a meddőség és más nőgyógyászati problémák esetében sem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, és az esetleges műtéti beavatkozást sem, de segítheti azok pozitív kimenetelét, így például – az eddigi tapasztalatok alapján – a lombikbébi beavatkozások előkészítésére is kiválóan alkalmas. A Magyarországon egyedülálló, OEP által is finanszírozott kezelés igénybevételéhez minden esetben szakorvosi beutaló szükséges. Ezt követően kezdődhet el annak felmérése, nincs-e a páciensnek olyan betegsége, amely kizárja a kezelést.

Dr. Suskó Mihály úgy fogalmaz: garantálni semmit sem tudnak, de mindent megtesznek azért, hogy segíteni tudjanak a meddőséggel küzdő pároknak. A Parádfürdői Állami Kórházban 2012 óta alkalmazzák a kúrát, azóta pedig számos pozitív visszajelzés érkezett feléjük, még Kazahsztánból és Azerbajdzsánból is kaptak olyan fotót, amelyen a pár boldogan tartja karjaiban várva várt újszülött gyermekét.

– Egy televíziós műsorban hallottunk először a kórházról és az ottani lehetőségről, majd Parádfürdőn pihentünk és találkoztunk Suskó főorvos úrral. Nagyon nyitott, segítőkész volt – osztja meg történetét Erika, aki e találkozásnak köszönhetően ma már boldog anyuka. – Három hetet töltöttem a kórházban, emlékszem, gyönyörű idő volt. Főorvos úr arra kért, ahogy csak tudom, zárjam ki a külvilágot, a munkahelyi gondokat és koncentráljak magamra, arra, hogy mit szeretnék. Nagyon sok kezelést kaptam, a víz alatti tornától az iszapkezelésig mindent. Ha Gáspár kisfiamra nézek, hálával gondolok vissza azokra, akik segítettek az Ő megszületésében – mondja a szegedi anyuka.

A parádfürdői kórházban tapasztalt, elismert, szakképzett orvosok és szakdolgozók várják a párokat és az érdeklődőket.

2015. november 9.
www.hevesmegye.hu, Korepta Lilla

HÖLGYEK REMÉNYE LEHET

„Újra gyógyíthatnak Parádfürdőn a vasas-timsós gyógyvízzel. A fürdővíz egyébként elsősorban nőgyógyászati gondok orvoslására alkalmas.

Jó hírt kaptak a közelmúltban a Parádfürdői Állami Kórházban: újraindulhatnak a különleges vasas-timsós kezelések. A különleges összetételű fürdővíz egyébként igen hasznos a meddőség bizonyos formáinak, a petefészek működési rendellenességeinek, a műtét utáni állapotok gyógykezelésében – tudtuk meg dr. Suskó Mihály, orvosigazgatótól. Számos emlékezetes gyógyulásról, állapotjavulásról is említést tett. Meséli, praxisában volt olyan hölgyvendég, akinek minden vágya volt, hogy gyermeket szüljön. Évekig próbálkoztak minden lehetséges módszerrel, ám semmi nem hozott eredményt. Félig-meddig már lemondtak a babáról, amikor egy kúrára jelentkezett Parádfürdőre. A komplex kezelést követően csupán néhány hét telt el, amikor boldogan újságolta a beteg, hogy végre megfogant az új élet. A középkorú pár valóságos csodaként élte meg a váratlan fordulatot. De azok a nők is hálásan emlékeznek ezekre a kezelésekre, akik nagyobb nőgyógyászati műtét utáni rehabilitációra érkeztek a kórházba. Ők szinte kivétel nélkül gyors, komplikációmentes gyógyulásról számoltak be.

Amint azt dr. Rabóczki Anita főigazgatótól korábban megtudtuk, a különleges összetételű vizet öt évvel ezelőtt nyilvánították hivatalosan gyógyvízzé. Akkor a kórházban dolgozók mindannyian abban reménykedtek, hogy e határozat birtokában új távlatok nyílhatnak meg az intézmény előtt, ám erre jó ideig várniuk kellett. A kezelések ugyan folytak, de nem önálló osztályon. Idén májustól azonban a timsós gyógyvíz ismét felkerült a kórház gyógyító palettájára. Egyelőre tizenöt ágyon folyhat a nőgyógyászati betegek komplex kezelése. A gyógyvízzel történő kezelési folyamatok kimondottan jó hatásfokúak, kiegészítik a kezelések egyéb formáit. A gyógyintézetben a speciális timsós és komplex fürdő- és iszapkezelés gyógymasszázzsal, gyógytornával együtt biztosítja, hogy a beteg visszanyerje egészségét.”

forrás: Heves Megyei Hírlap – Barta Katalin